Η λειτουργία μέσα από το βιβλίο των Εσόδων
Η λειτουργία μέσα από το βιβλίο των Εσόδων
Αντίστοιχα, στην εικόνα 08.2, βλέπουμε τη φόρμα άντλησης των παραστατικών, όπως εμφανίζεται όταν την καλούμε από το βιβλίο των Εσόδων. Ο συνδυασμός «Μέθοδος [6] / Λειτουργία [7]», όταν η φόρμα ανοίγει από το βιβλίο των Εξόδων είναι «Όσα Έστειλε η Οντότητα / ΕΣΟΔΟΥ».
Αυτή τη φορά ο αντισυμβαλλόμενος είναι ο λήπτης, στήλη [9] οπότε η στήλη «ΑΦΜ Εκδότη» [8] είναι κενή (επειδή ο εκδότης είναι η δική σας οντότητα). Αν θέλετε να φαίνεται το δικό σας ΑΦΜ στη θέση του εκδότη, μαρκάρετε την επιλογή «Εμφάνιση ΑΦΜ Οντότητας» και κάνετε ξανά κλικ στο «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ».
Στην εικόνα 08.2 όλα τα παραστατικά είναι χαρακτηρισμένα, καθόσον η τιμολόγηση έχει γίνει μέσω εφαρμογής λογισμικού και στην περίπτωση αυτή ο χαρακτηρισμός γίνεται συγχρόνως με την υποβολή του παραστατικού. Επισημαίνονται τα εξής:
- Όταν η τιμολόγηση γίνεται μέσω παρόχου, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι χαρακτηρισμένα τα παραστατικά, επειδή οι πάροχοι υπηρεσιών τιμολόγησης, δεν είναι υποχρεωμένοι να τα χαρακτηρίζουν.
- Όταν η τιμολόγηση γίνεται μέσω ΦΗΜ, δεν αποστέλλεται χαρακτηρισμός.
Ο χαρακτηρισμός των Εσόδων γίνεται αργότερα από την ίδια την οντότητα. Δηλαδή ο χαρακτηρισμός των Εσόδων δεν γίνεται μέσω λογιστή. Προς το παρόν ο λογιστής μπορεί να διαβιβάζει χαρακτηρισμούς, αλλά από τη στιγμή που προστεθεί στη νομοθεσία το άρθρο περί κυρώσεων, ο λογιστής θα έχει δικαίωμα διαβίβασης χαρακτηρισμών μόνο για τις οντότητες που έχουν τζίρο μέχρι 50.000 €. Εάν ο λογιστής διαβιβάσει χαρακτηρισμούς χρησιμοποιώντας τους κωδικούς της οντότητας, την ευθύνη θα την έχει η οντότητα.