Η χρήση του εργαλείου συσχετισμού στο βιβλίο των Εσόδων
Στα βιβλία των Εσόδων, επειδή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη από την ίδια την οντότητα, ενδέχεται ο λογιστής να κρίνει ότι είναι ασφαλές, να γίνεται η καταχώρηση στα βιβλία με κατέβασμα των παραστατικών από τα myDATA, αντί για Data Entry και συσχετισμό.
Φυσικά η ευθύνη και η απόφαση είναι του λογιστή, αφού με το κατέβασμα δεν μπορούν να εντοπιστούν τα παραστατικά που δεν εστάλησαν στα myDATA.
Στα παραστατικά Εσόδων, υπάρχουν περιπτώσεις, που το κατέβασμα θα μπορούσε να θεωρηθεί σχετικά ασφαλές, Π.χ.:
- Όταν η οντότητα διαβιβάζει αποκλειστικά τα παραστατικά μέσω Παρόχου.
- Όταν για την τιμολόγηση, χρησιμοποιείται αποκλειστικά λογισμικό ERP.
- Όταν για την τιμολόγηση γίνεται μέσω του καναλιού timologio της ΑΑΔΕ.
- Όταν τα έσοδα, διαβιβάζονται μέσω της ειδικής φόρμας καταχώρησης της ΑΑΔΕ, και παράλληλα ελέγχεται η συνεχόμενη αρίθμηση των παραστατικών.
Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται να γίνεται έλεγχος ως προς τη συνεχόμενη αρίθμιση των παραστατικών, ακόμη και όταν το κανάλι διαβίβασης που χρησιμοποιείται είναι Πάροχος ή ERP, ή το timologio, για να πιαστούν και τυχόν περπτώσεις που τα παραστατικά δεν έχουν σταλθεί στα myDATA για άλλους λόγους, όπως π.χ. πρόβλημα internet ή διακοπή ηλεκτροδότησης.
Φυσικά τίποτε δεν εμποδίζει την οντότητα, ή τον λογιστή να χρησιμοποιήσει το εργαλείο συσχετισμού και στα Έσοδα για να αισθάνεται ασφαλής. Θα απαιτείται όμως περισσότερος χρόνος, επειδή, η βασική προϋπόθεση για να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο συσχετισμού, είναι να έχουν εισαχθεί τα παραστατικά στα βιβλία με το κλασσικό σύστημα Data Entry.