Χρήση των πλήκτρων Insert/F9 στη φόρμα Αποστολής Παραστατικού
Στη φόρμα αποστολής παραστατικών, που φαίνεται στην εικόνα 25.4 και στην εικόνα 25.5, η χρήση του ποντικιού στο Data Entry , συνεπάγεται απώλεια χρόνου.
Για να ελαχιστοποιηθεί η χρήση του ποντικιού κατά την εισαγωγή των στοιχείων, εικόνα 25.4, προβλέφθηκε η χρήση του πλήκτρου Insert (INS) [1], τόσο για το άνοιγμα της φόρμας εισαγωγής της εγγραφής, όσο και για την καταχώρηση των στοιχείων [2]. Ομοίως η διαβίβαση του παραστατικού προβλέφθηκε να γίνεται και με το πλήκτρο F9 [3].
Εισάγουμε: «Ποσότητα» [4], «Καθαρή Αξία» [5] και επιλέγουμε την κατηγορία ΦΠΑ [6]. Τα πεδία «Ποσό ΦΠΑ» και «Μικτό Ποσό» συμπληρώνονται αυτόματα. Αν δεν έχουμε τίποτε άλλο να συμπληρώσουμε πατάμε το πλήκτρο Insert ή κάνουμε κλικ στο κουμπί [2].
Υπάρχουν ακόμη δύο πεδία: Το «Επισήμανση» [7], που χρησιμοποιείται αποκλειστικά με το είδος παραστατικού 1.5 και θα το δούμε στην ενότητα 30, σελ. 103 και το «Κατηγορία Εξαίρεσης ΦΠΑ» [8] που το συμπληρώνουμε μόνο όταν το ΦΠΑ είναι «7-0,00%».
Η μορφή του παραστατικού, μετά την εισαγωγή τριών εγγραφών φαίνεται στην εικόνα 25.5. Μόλις εισαχθεί μία εγγραφή, οι στήλες [1], [2], [3] και [4], είναι κενές και θα πρέπει να συμπληρωθούν για να μπορέσει το παραστατικό να καταχωρηθεί στα βιβλία ή να διαβιβαστεί στα myDATA.
Η στήλη [1] είναι το είδος του παραστατικού όπως αυτό θα καταχωρηθεί στα myDATA. Στα βιβλία το κάθε είδος έχει έτοιμο το χαρακτηρισμό με τον οποίο έχει συνδεθεί και το αποτέλεσμα είναι οι στήλες [2], [3] και [4], να συμπληρωθούν άμεσα. Αν δεν βρεθεί αντιστοίχιση της σύντμησης της στήλης [1] με κάποιο χαρακτηρισμό, δεν θα εισαχθούν αυτόματα οι τιμές στις στήλες [2], [3] και [4], αλλά μπορείτε να τις εισάγετε χειροκίνητα [5].