Τι είναι η αντιστοίχιση των συντμήσεων των παραστατικών

Στα βιβλία σας χρησιμοποιείτε κατά κανόνα συντετμημένες επιλογές, π.χ. ΔΑΤ, ΑΛΠ κλπ. 

Μπορείτε κάθε μία από αυτές να την αντιστοιχίσετε σε συγκεκριμένο κωδικό παραστατικού των myDATA, π.χ. την ΔΑΤ να την αντιστοιχίσετε με το τιμολόγιο 1.1, την ΑΛΠ με το παραστατικό 11.1, την ΤΙΜ επίσης με το τιμολόγιο 1.1 κοκ. Σε έναν κωδικό myDATA μπορούν να αντιστοιχιστούν πολλές συντμήσεις, ποτέ όμως το αντίθετο.

Για την αντιστοίχιση επιλέγετε «myDATA🡪Αντιστοίχιση Παραστατικών», εικόνα 27.1.


εικόνα 27.1


Από την επιλογή αυτή, θα ανοίξει η φόρμα αντιστοίχισης, εικόνα 27.2. Για ευκολία στη διάκριση Εσόδων/Εξόδων, προβλέφθηκαν διαφορετικά χρώματα.


εικόνα 27.2


Σε ένα είδος παραστατικού myDATA μπορούν να αντιστοιχιστούν πολλές συντμήσεις π.χ. στο τιμολόγιο 1.1 μπορούν να αντιστοιχιστούν ΔΑΤ, ΤΠ, ΤΧΠ, ΤΔΑ, κλπ. Η αντιστοίχιση αυτή δεν ισχύει και αντίστροφα, δηλαδή μία σύντμηση μπορεί να αντιστοιχεί μόνο σε έναν κωδικό εσόδων myDATA και σε έναν κωδικό εξόδων, εικόνα 27.2

Υπάρχουν έτοιμοι, αρκετοί προεπιλεγμένοι συσχετισμοί, που αφορούν τις τυπικές συντμήσεις που χρησιμοποιούνται πολύ. Μπορείτε να προσθέσετε και άλλους, κάνοντας κλικ στο κουμπί «Νέα Αντιστοίχιση» στην εικόνα 27.2. Θα ανοίξει η φόρμα εισαγωγής που φαίνεται στην εικόνα 27.3. Τη συμπληρώνετε και κάνετε κλικ στο κουμπί «Εισαγωγή».


εικόνα 27.3


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η ίδια σύντμηση παραστατικού μπορεί να εισαχθεί μέχρι δύο φορές, μία για τα Έσοδα και μία για τα Έξοδα. Π.χ. μπορούμε να έχουμε την σύντμηση ΑΛΠ δύο φορές, μία στα Έσοδα και να αντιστοιχίζεται στο 11.1 και μία στα Έξοδα στο 13.1.