Η καταχώρηση του τιμολογίου εκκαθάρισης στα βιβλία
Η καταχώρηση στο βιβλίο των Εσόδων είναι απλή υπόθεση. Το πρόβλημα είναι πως γίνεται στο βιβλίο των Εξόδων. Στο εγχειρίδιο της ΑΑΔΕ, «myDATA Επιχειρησιακή Ανάλυση Παραστατικών ΑΑΔΕ - v.0.6», αναφέρονται επακριβώς τα εξής για το παραστατικό 1.5:
«Ενημερώνει το Αναλυτικό Βιβλίο του Εκδότη στο σκέλος των Εσόδων μόνο για την Αμοιβή από Πωλήσεις Τρίτων, ενώ το ποσό της Εκκαθάρισης Πωλήσεων Τρίτων, ενημερώνει το σκέλος των Εξόδων του Εκδότη με την υπόδειξη της Στήλης 51, ότι αφορούν Έξοδα Τρίτων». |
Από τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε ότι τα έξοδα που αφορούν τρίτους, όταν έχουν περαστεί στο βιβλίο των Εξόδων του εκδότη του παραστατικού 1.5, έχουν μία ειδική σήμανση στο Αναλυτικό βιβλίο της ΑΑΔΕ, την οποία η ΑΑΔΕ δεν μας λέει που τη χρησιμοποιεί. Είναι όμως προφανές ότι οι δαπάνες υπέρ τρίτων δεν πρέπει να μεταφερθούν στο Ε3. Ως εκ τούτου, αντιλαμβανόμαστε έμμεσα, ότι αυτή η ειδική σήμανση χρησιμεύει προκειμένου να μη συμπεριληφθούν δαπάνες υπέρ τρίτων στο έντυπο Ε3. Προφανώς, σε αυτό το σημείο υπάρχουν κάποια ερωτηματικά, αλλά θα το δούμε πως λειτουργεί στην πράξη, όταν θα συνταχθεί το επόμενο Ε3.
Όσον αφορά το έντυπο Φ2, τα έξοδα υπέρ τρίτων που έχουν περαστεί στα βιβλία, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο Φ2, προκειμένου, ο εκδότης του παραστατικού 1.5 να μπορέσει να εκπέσει το ΦΠΑ.
Ας θυμηθούμε πως γίνεται αυτό στο Arbitrans. Στα βιβλία, τόσο των Εσόδων όσο και των Εξόδων, αυτό επιτυγχάνεται από το «Επεξεργασία Ειδών». Κάνουμε κλικ στο «Εισαγωγή Νέου» και ως κωδικό Ε3 συμπληρώνουμε το «000», εικόνα 30.6, πράγμα που σημαίνει «αυτό το είδος μην το συμπεριλάβεις στο Ε3».
Το εισηγμένο είδος «Δαπάνες Τρίτων», το βλέπουμε στην εικόνα 30.7, [Α]. Προσέξτε ότι δεν ορίζουμε «Κατηγορία myDATA» [Β], επειδή το είδος «000» δεν δέχεται κατηγορία και ο χαρακτηρισμός που διαβιβάζεται στα «myDATA», δεν έχει σχέση με το «Είδος» των βιβλίων.