Μέθοδος 3: Εισαγωγή εγγραφών μέσω της φόρμας Data Entry

Το χαρακτηριστικό αυτής της μεθόδου είναι η ταχύτητα και η πολύ μειωμένη πιθανότητα λαθών. Δεν είναι απαραίτητη η χρήση του ποντικιού.

Κάνουμε κλικ στο κουμπί «Νέα Εγγραφή (Φόρμα Data Entry)» , εικόνα 124.9, σημείο [1]. Θα εμφανιστεί η φόρμα εισαγωγής [2]. Τη συμπληρώνουμε και πατάμε το πλήκτρο «Insert» [3]. Θα εμφανιστεί συμπληρωμένη η αντίστοιχη γραμμή [4], στην οποία, αν η στήλη Mark είναι συμπληρωμένη, σημαίνει ότι το παραστατικό αυτό συσχετίστηκε με το αντίστοιχο στα myDATA. Αν είναι κενή σημαίνει ότι το παραστατικό αυτό δεν βρέθηκε στα myDATA.

Στη λειτουργία της φόρμας επισημαίνονται τα εξής:

  • Με το πλήκτρο «*» εισάγεται η προηγούμενη τιμή του πεδίου.
  • Τα Ελληνικά ΑΦΜ ελέγχονται αυτόματα και αν δεν είναι έγκυρα γίνονται κόκκινα.
  • Το τρέχον έτος εισάγεται αυτόματα με το ENTER. Δηλαδή αν γράψετε 30/04 θα εμφανιστεί 30/04/2021. Επίσης αν γράψετε 30/04/23 θα εμφανιστεί 30/04/2023.
  • Αν δεν είναι μαρκαρισμένη η επιλογή «Δημιουργία Αντιστοιχίας με την Εισαγωγή» [5] θα πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο F9 για να γίνει η αντιστοίχιση.


εικόνα 124.9


Προσοχή, μη βιαστείτε να βγάλετε το συμπέρασμα ότι το παραστατικό που δεν βρέθηκε στα myDATA, ότι δεν υποβλήθηκε από τον εκδότη του και τρέξετε να το υποβάλλετε. Ενδέχεται να έχετε συμπληρώσει λάθος στοιχεία στη φόρμα. Πρέπει να ελέγξτε όλα τα στοιχεία προσεκτικά και ιδίως να βεβαιωθείτε ότι η γλώσσα στη «Σειρά» είναι η σωστή [5]. 


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:  Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος

Η σειρά π.χ. Α να είναι με αγγλικό χαρακτήρα (το πληκτρολόγιο γυρισμένο στα Αγγλικά), ενώ στα myDATA να έχει σταλεί με ελληνικό χαρακτήρα, ή το ανάποδο.


Οι διορθώσεις γίνονται κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο πεδίο, στη γραμμή με τα στοιχεία του παραστατικού και όχι μέσω της φόρμας Data Entry.