Scroll Top

ΕΚΔΟΣΗ 7.2.0.0

Στην έκδοση 7.2.0.0 έγιναν οι εξής προσθήκες και αλλαγές:

Πρόκειται για μία μεγάλη προσπάθεια η οποία, έφθασε στο τέλος της. Ο Οδηγός Τεχνικής Υποστήριξης, ο ίδιος ακριβώς που χρησιμοποιούμε και εμείς όταν μας ζητάτε τεχνική υποστήριξη, είναι πλέον διαθέσιμος στην οθόνη σας, με το πάτημα του πλήκτρου F1. Υπάρχει σε δύο μορφές:

  • «Online Βοήθεια», η οποία είναι διαδικτυακή μέσω του Internet (συνιστάται). Η Online Βοήθεια είναι πάντα ενημερωμένη με τις τελευταίες τροποποιήσεις.
  • «Τοπική Βοήθεια», η οποία κατεβαίνει στο PC μέσω του Internet. Προορίζεται κυρίως για τις περιπτώσεις που το δίκτυο Internet είναι αργό ή εκτός λειτουργίας. Αν υπάρχει νεότερη έκδοση, εμφανίζεται μήνυμα στο χρήστη για να την κατεβάσει.

Το πρόγραμμα της διπλογραφίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης του. Γι’ αυτό στη φόρμα των οντοτήτων προστέθηκε το πεδίο «Τύπος Βιβλίων». Με αυτό καθορίζετε αν τα βιβλία σας είναι ΑΠΛΟΓΡΑΦΙΚΑ ή ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΑ. Σε όλες τις οντότητες που έχετε ήδη εισηγμένες, έχει μαρκαριστεί, από προεπιλογή ΑΠΛΟΓΡΑΦΙΚΑ.

Σημείωση: Η επιλογή «ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΑ» θα είναι προς το παρόν απενεργοποιημένη μέχρι τη δημοσίευση του προγράμματος τήρησης Διπλογραφικών Βιβλίων.

Η φόρμα εύρεσης ενός Ιδιώτη ή μίας Επιχείρησης άλλαξε. Οι Οντότητες ομαδοποιούνται βάσει του Τύπου Βιβλίων που χρησιμοποιούν, δηλαδή ΑΠΛΟΓΡΑΦΙΚΑ ή ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΑ.

Άλλαξε η φόρμα εύρεσης Πελάτη/Προμηθευτή η οποία καλείται από το κεντρικό μενού με την επιλογή «ΑρχείοàΠελάτες/ΠρομηθευτέςàΕύρεση/Επεξεργασία». Οι πελάτες και οι προμηθευτές είναι ομαδοποιημένοι ανά χώρα, με εμφάνιση της σημαίας της χώρας για διευκόλυνση καθώς και της τυπικής μορφής του αριθμού VAT της χώρας.

Η φόρμα επιλογής Πελάτη/Προμηθευτή άλλαξε τελείως. Μεταξύ άλλων φαίνεται η σημαία της χώρας και η τυπική μορφή του αριθμού VAT της χώρας. Όταν εμφανίζεται η φόρμα επιλογής Πελατών/Προμηθευτών, ανοίγουν αυτόματα οι Πελάτες/Προμηθευτές Ελλάδος. Προσέξτε ότι, η εφαρμογή των φίλτρων γίνεται πάνω στις επικεφαλίδες των στηλών μέσω του κουμπιού με το βελάκι.

Η φόρμα καταχώρησης Πελάτη/Προμηθευτή με ΑΦΜ χώρας μέλους της Ε.Ε. άλλαξε τελείως. Στο πεδίο “Χώρα” εμφανίζεται και η σημαία της κάθε χώρας για οπτική ευκολία και αποφυγή λαθών.

Στην ταχυεπεξεργασία των υποχρεώσεων προστέθηκαν:

(1) Στήλη με τον Α/Α

(2) Στήλη με την ημερομηνία ολοκλήρωσης της υποχρέωσης.

Αν το πεδίο «Ολοκληρώθηκε» είναι επιλεγμένο, τότε η αποθήκευση δεν ολοκληρώνεται εάν δεν πληκτρολογήσετε μία έγκυρη ημερομηνία.

Στην συνοπτική εκτύπωση υποχρεώσεων, προστέθηκε στήλη με την περιγραφή της υποχρέωσης.

Κανένα εισηγμένο παραστατικό δεν διαγράφεται εντελώς. Πλέον, τα διαγραμμένα παραστατικά μεταφέρονται σε άλλο σημείο του προγράμματος.

Η προβολή των διαγεγραμμένων παραστατικών επιτυγχάνεται μέσω της νέας επιλογής του μενού «ΑρχείοàΑναζήτηση Διαγραμμένων Παραστατικών» με αντίστοιχη συντόμευση “Alt + D“.

Σημείωση: Δεν μπορείτε να αναζητήσετε παραστατικά που έχουν διαγραφεί πριν την δημοσίευση αυτής της έκδοσης.

Προστέθηκε η δυνατότητα εκτύπωσης ενός  παραστατικού. Αυτό γίνεται κάνοντας δεξί κλικ επάνω στο παραστατικό.

Η δυνατότητα εκτύπωσης προστέθηκε και στα διαγραμμένα παραστατικά, έτσι ώστε να μπορεί το παραστατικό να καταχωρηθεί ξανά εάν χρειαστεί.

Προστέθηκε κάτω από το μενού του βιβλίου Εσόδων και του βιβλίου Εξόδων, η επιλογή «ΕργαλείαàΕργαλ. ΕγγραφώνàΚλείδωμα/Ξεκλείδωμα Βιβλίου». Στο εργαλείο αυτό δόθηκε και η συντόμευση “Ctrl + L“.

Από την επιλογή αυτή, ο χρήστης μπορεί να κλειδώσει ή να ξεκλειδώσει τα βιβλία. Η Επιλογή προστατεύεται με Κωδικό Πρόσβασης.

Υπενθύμιση: Κλείδωμα/Ξεκλείδωμα βιβλίων γίνεται και από την επιλογή «Τήρηση ΒιβλίωνàΑπλογραφικά ΒιβλίαàΚλείδωμα/Ξεκλείδωμα Βιβλίων” του κεντρικού Μενού.

Πολλοί χρήστες, μας είχαν ζητήσει να βρούμε έναν τρόπο να αποφεύγουν το εξής λάθος:

  • Μετά την εισαγωγή ενός παραστατικού από Ε.Ε. ξεχνούσαν να αλλάξουν τη χώρα.

Λύση που δόθηκε:

  • Με την επιλογή της χώρας, εμφανίζεται και η σημαία της κάθε χώρας για οπτική επισήμανση. Προς τούτο, το πεδίο “Χώρα” στις φόρμες Εσόδων/Εξόδων μεγάλωσε.

Στα βιβλία Εσόδων/Εξόδων, στη φόρμα δευτεροβάθμιου ελέγχου για διπλοεγγραφές, που καλείται από την επιλογή «ΕργαλείαàΈλεγχος Διπλοεγγραφών», προστέθηκαν τα εξής νέα κριτήρια:

  • Σειρά
  • ΑΦΜ
  • Χώρα

Στη κεντρική φόρμα, κάτω από την επιλογή «ΑρχείοàΕπιλογές Λογιστήà Γενικές Ρυθμίσεις», προστέθηκε η επιλογή “Κλείδωμα βιβλίων μετά την οριστικοποίηση Φ2/Ε3”. Όταν η ένδειξη αυτή είναι επιλεγμένη, τότε μετά την αποθήκευση ενός εντύπου Φ2, ή ενός εντύπου Ε3, τα βιβλία θα κλειδώσουν για επεξεργασία για το διάστημα που αφορά η εκάστοτε δήλωση.

Σημείωση: Δεν κλειδώνονται ημερομηνίες αλλά ολόκληροι μήνες. Συνεπώς, εάν υποβάλει ο χρήστης ένα Φ2 ή Ε3 για την περίοδο από 01/01/2019 έως 20/03/2019, τότε θα κλειδωθούν ολόκληροι οι μήνες Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος.

Προστέθηκε κουμπί στη φόρμα κλείδωμα/ξεκλείδωμα βιβλίων, η οποία εμφανίζεται από την επιλογή του κεντρικού Μενού «Τήρηση ΒιβλίωνàΑπλογραφικά Βιβλίαà Κλείδωμα/Ξεκλείδωμα Βιβλίων”. Με κλικ σε αυτό το κουμπί εμφανίζονται οι κλειδωμένοι μήνες ανά βιβλίο και ανά έτος.

Στη φόρμα που ανοίγει όταν επιλέξουμε «ΑρχείοàΠροβολή και Εκτύπωση», προστέθηκε η επιλογή “Εμφάνιση ΑΑ Εγγραφών“.

Επίσης προστέθηκε η επιλογή με την ονομασία «ΑρχείοàΤαχεία Αναζήτηση» με αντίστοιχη συντόμευση “Alt + F“. Με την Ταχεία Αναζήτηση, ο χρήστης μπορεί να φορτώσει στην οθόνη ένα παραστατικό αρκεί να γνωρίζει τον Α/Α της εγγραφής.

Όταν στη φόρμα «Προβολή και Εκτύπωση», είναι μαρκαρισμένη η επιλογή “Εμφάνιση ΑΑ Εγγραφών“, τότε στην εκτύπωση των βιβλίων, στην αιτιολογία, υπάρχει μία επιπλέον γραμμή που γράφει “ΑΑ Αναζήτησης: <Κωδικός Αναζήτησης>”.

Οπότε, αν ο χρήστης έχει τυπωμένα τα βιβλία του και θέλει να δει ένα συγκεκριμένο παραστατικό, του οποίου γνωρίζει τον Α/Α από την εκτύπωση, μπορεί να το βρει βάσει του Α/Α, χρησιμοποιώντας την επιλογή «ΑρχείοàΤαχεία Αναζήτηση».

Προηγουμένως έπρεπε να ακολουθήσει την κανονική διαδικασία αναζήτησης η οποία απαιτούσε κάποιο χρόνο.

Σημείωση 1: Το βιβλίο εκτυπώνεται με Αύξουσα σειρά των ΑΑ. Συνεπώς, τα παραστατικά ενδέχεται να αναφέρονται με ανακατεμένη σειρά ημερομηνιών.

Σημείωση 2: Όταν το “Εμφάνιση ΑΑ Εγγραφών” είναι επιλεγμένο, η τυχόν συνένωση Παραστατικών, αν υπάρχει, αγνοείται. Ωστόσο τα παραστατικά αυτά θα είναι διακριτά καθώς θα έχουν την ίδια Ημερομηνία και αριθμό Παραστατικού.

Η Viva Wallet αντιμετωπίζεται πλέον ως τράπεζα και έχει κανονικά IBAN. Πλέον, όσοι λογαριασμοί της Viva Wallet εισάγονται στην ΑΑΔΕ σαν Επαγγελματικοί Λογαριασμοί, εισάγονται μέσω IBAN. Οι λογαριασμοί Viva που έχουν ήδη καταχωρηθεί στην ΑΑΔΕ με το πρόθεμα 701, δεν επηρεάζονται και παραμένουν επαληθευμένοι. Στην φόρμα προσθήκης Τραπεζικών Λογαριασμών, έγιναν οι εξής αλλαγές:

  • Το Viva Payments μετονομάστηκε σε Viva Payments (Wallet ID)
  • Προστέθηκε μετά την παραπάνω, η επιλογή Viva Payments (IBAN).

Τα ερωτηματικά, με τα οποία άνοιγαν τα κείμενα βοηθείας έφυγαν, και το κείμενο που ήταν σε αυτά μεταφέρθηκε κατευθείαν επάνω στις επιλογές. Το κείμενο βοηθείας εμφανίζεται με το άγγιγμα του κέρσορα στην αντίστοιχη επιλογή.

Έστω ότι το προηγούμενο παραστατικό είχε εκδοθεί από την Ταμειακή Μηχανή ΦΤΜ1. Τότε, κατά την εισαγωγή του επόμενου παραστατικού,  στο πεδίο “Είδος Παραστατικού”, με το πάτημα του πλήκτρου αστερίσκος (*), αναγράφονταν μόνο το ΦΤΜ. Ο χρήστης στη συνέχεια έπρεπε να επιλέξει ότι η ταμειακή μηχανή ήταν η ΦΤΜ1.

Τώρα με τον * παίρνει απευθείας τη ΦΤΜ που χρησιμοποιήθηκε στο προηγούμενο παραστατικό. Δηλαδή, αν η οντότητα είχε χρησιμοποιήσει την ΦΤΜ1, τότε πατώντας το πλήκτρο *, εισάγεται απευθείας η ΦΤΜ1 στο πεδίο “Είδος Παραστατικού”.

Δεν έγινε καμία διόρθωση, επειδή, από τους χρήστες της εφαρμογής, δεν αναφέρθηκε να υπάρχει ούτε ένα Bug στην έκδοση 7.1.

Οι αλλαγές της έκδοσης 7.2.0.0 αναλυτικά

Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε την σελίδα μας, μπορεί να διατηρηθούν πληροφορίες όπως ο Browser που χρησιμοποιείτε, με την μορφή των Cookies.
Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου.
Σημειώστε ότι απενεργοποιώντας κάποια Cookies, μπορεί να έχει αντίκτυπο ως προς την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω αυτής.